Over ons

 

Onze speel-o-theek draait volledig op vrijwilligers. Zij helpen u tijdens de uitleen en kunnen u advies geven. Hiervoor wordt een rooster gemaakt waarbij 1x per maand het minimum is. Andere vrijwilligers zorgen onder meer dat nieuw speelgoed in de uitleen komt, speelgoed gerepareerd wordt, onderhouden de site of doen de PR.  Op dit moment zijn er ongeveer 35 vrijwilligers. Alle vrijwilligers, waaronder het bestuur, krijgen geen financiële vergoeding. Lijkt het je leuk om ons team te komen versterken neem dan contact met ons op.

 

Ons bestuur bestaat uit:
Voorzitter: Floris Mantz
Penningmeester: Sandra van Dinteren
Secretaris: Lotte Wansbeek
Lid PR: Mandy van Duijnhoven
Lid speelgoedinkoop: Erie Visser
Lid speelgoedreparatie: Jannie Verbeet

 

Van buurthuis naar speel-o-theek

Het is er nog steeds: het pleintje met winkels aan het begin van de Eemnesserweg, naast het fietspad dat onder het station doorgaat. Hier zat o.a. vloerenwinkel Van Essen die het treinlogo op de vloer van de speel-o-theek heeft gemaakt.

 

40 jaar geleden waren hier winkeltjes als ‘Jantje van alles’, een bakker en een slager. Om achter de winkels te komen liep je door een steegje. Daar stond een buurthuis en dat heette toepasselijk ‘De Steeg’. Op de bovenverdieping van het buurthuis huisde een tafeltennisvereniging, op de begane grond was een peuterspeelzaal, waar Jannie Verbeet haar kinderen naar toe bracht.

 

Jannie en een aantal andere ouders besloten om een speel-o-theek op te richten. In het begin was de uitleen in het buurthuis, maar vlak daarna kregen ze een onderkomen in een nieuw pand aan de Edisonstraat. Het adres, waar de speel-o-theek in Hilversum nog steeds zit. De naam ‘De Steeg’ verhuisde mee.

 

Tegelijkertijd had een andere Hilversumse moeder, Herma Veurink, ook het plan opgevat om een speel-o-theek op te richten samen met ouders van kinderen van de peuterspeelzaal in buurtcentrum ‘Nova Zembla’ en andere moeders uit het Riebeeckkwartier.

 

In 1982 staken Jannie, Herma en een aantal andere ouders de koppen bij elkaar en hebben zij speel-o-theek ‘De Steeg’ opgericht. Dankzij een gift van Jantje Beton was dit ook financieel mogelijk. Na een proefperiode opende de speel-o-theek in november 1983 officieel haar deuren. Er stonden in dit prille begin 50 stuks speelgoed in de kast. Inmiddels bestaat de collectie uit 880 stuks speelgoed!

 

Jannie Verbeet en Herma Veurink zijn nog steeds actief in de speel-o-theek. Zij hebben allebei een Koninklijk ‘lintje’ gekregen voor hun jarenlange trouwe dienst.

 

Medewerkers stellen zich voor

Mijn naam is Erie Visser en ik ben vrijwilliger sinds 2000.

 

In het begin sliep mijn jongste zoon in de wagen terwijl ik hielp met uitlenen en mijn oudste zoon lekker aan het spelen was.
Omdat ik al 20 jaar in de kinderopvang werk heb ik ondertussen aardig wat kennis van speelgoed en spelen. Ik weet ondertussen welk speelgoed voor welke leeftijd geschikt is voor de jongere kinderen.
Hierdoor ben ik in de speelgoed ( aanschaf en reparatie) groep beland en koop ik al jaren met plezier het speelgoed voor onze speel-o-theek. Zo heb ik ook alle themakisten in de verjaardagkast gevuld.

 

Soms krijg ik goede tips van leden, bijvoorbeeld een bepaald merk racebaan die nu bijna in de uitleen gaat, waar ik heel blij mee ben.

 

Mijn kinderen zijn ondertussen al zo oud dat zij mij nu helpen met repareren van speelgoed of iets op de computer voor de speel-o-theek doen.
Nu ben ik op zaterdag voor de uitleen en op woensdagmorgen voor het repareren en inwerken van speelgoed aanwezig. Tevens zit ik in het bestuur.

 

Thuis spelen we het liefste Catan, Rummikub of pesten (met kaarten wel te verstaan).